icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Infra Talents
Nieuws Infra 26/02/2020

"Werken met netwerken gaat om de dingen die je niet ziet, maar altijd verwacht te hebben"

Andarr

Netwerkexpert Wieresh Kamta vertelt over zijn rol in het beveiligen van het metronetwerk van Amsterdam, het belang van doorvragen en over toeval: Doordat hij op de juiste tijd op de juiste plaats was had hij in 2019 ineens een nieuw huis én een nieuwe baan bij IT Infra Talents.

Expertise

Infra

Infra

Over deze expertise
Hoe groter en complexer het netwerk, hoe meer energie ik haal uit het achterhalen van de oplossing
Wieresh / IT Infra Talents

Hoe ben je bij IT Infra Talents terechtgekomen?
“Ik was al aan het rondkijken naar een nieuwe uitdaging. Op de dag dat ik het écht zat was belde een recruiter mij of ik bij IT Infra Talents wilde komen werken. De complexiteit van de opdrachten die zij doen sprak me enorm aan. Het eerste gesprek klikte goed en door de vakantieperiode volgde het tweede gesprek al diezelfde week. Voor ik het wist had ik ‘ja’ gezegd en had ik ineens een nieuwe baan. In diezelfde week kocht ik ook ‘ineens’ een huis – op het moment dat we ons nieuwe huis gingen bezichtigen kregen ze net te horen dat de kopers hun financiering niet rond kregen. Als we de vraagprijs zouden bieden was het huis van ons. Alleen het trouwen was vorig jaar gepland, het huis en de uitdaging bij IT Infra Talents waren een hele mooie bonus.”

Je eerste uitdaging bij IT Infra Talents bleek direct een complexe: wat doe je precies bij Thales?
“Thales is een internationale organisatie met 80.000 medewerkers, voornamelijk werkzaam in defensie. De Nederlandse zijtak richt zich op transport en heeft een groot en ingewikkeld netwerk dat het metronetwerk van Amsterdam aanstuurt. Ik ben daarin verantwoordelijk voor het upgraden van de firewall. Vanuit mijn rol bepaal ik welke systemen met elkaar mogen communiceren en welke niet. De complexiteit van het systeem zorgt ervoor dat kleine dingen soms uren of zelfs dagen kosten om uit te zoeken. Als dat dan eindelijk lukt geeft dat een enorme kick om door te gaan.”

Kun je een voorbeeld geven van zo’n uitdaging?
“Zeker. Mijn werk bestaat momenteel uit twee delen: een vindt plaats op papier, waar ik het testplan opstel. Het tweede deel vindt plaats in het testlab van Thales, waar ik vooraf mijn acties kan testen. Het is essentieel dat het testlab zoveel mogelijk overeenkomt met de productie-omgeving maar de tijden matchten niet, waardoor het Network Time Protocol niet werkte. Zoals in elk complex netwerk was een groot deel gedocumenteerd en een groot deel niet, dit maakte het extra uitdagend om de juiste informatie te achterhalen. Na twee weken puzzelen heb ik het tóch voor elkaar gekregen om de systemen te koppelen aan de NTP-server. Dat geeft me dan enorm veel energie!”

Fouten maken mag iedereen, als je er maar voor zorgt dat je het zelf weer recht kunt zetten
Wieresh / IT Infra Talents

Welke lessen heb je geleerd in de opdrachten die je tot nu toe hebt gedaan?
“Ik denk dat het meest belangrijke is dat je bij de start van een opdracht goed doorvraagt wat er moet gebeuren, welke informatie er al beschikbaar is en waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. Wanneer een keuze technisch niet logisch lijkt kan deze namelijk met een commerciële insteek – het prijskaartje – gemaakt zijn. Hier moet je dan in de verdere uitwerking rekening mee houden. Een andere les is dat je vooral moet durven doén. Fouten maken doet iedereen en mag iedereen. Maar zorg er altijd voor dat je het zelf recht kunt zetten met een rollbackscenario.”  

Hoe ben je aan de netwerk-kant van de IT-wereld beland?
“Ik wilde eigenlijk systeembeheerder worden, wat gaat om het beheer van servers, applicaties; eigenlijk alles wat je ziet. Ik had hiervoor een eigen PC bij elkaar gespaard en zelf samengesteld en ben de hele werking uit gaan zoeken. Vrienden en familie wisten me al snel te vinden met hun hulpvragen en zo ben ik de IT ingerold. Ik ben toen de opleiding System & Network Engineering gaan doen maar toen ik mijn specialisatie moest kiezen in het derde jaar was ik te laat met de aanmelding voor ‘systeembeheer’. Hierdoor moest ik de specialisatie ‘netwerk’ gaan doen, waarbij het gaat om verbinding; de dingen die je niet ziet maar altijd verwacht te hebben, zoals draadloos internet. Ik kreeg zo’n enorme kick van het puzzelen binnen een netwerk dat ik nooit meer anders heb gewild. Een ‘foutje’ die toevallig enorm goed heeft uitgepakt!”

Overzicht nieuws
Expertise

Infra

Infra

Over deze expertise

Benieuwd wat de experts van IT Infra Talents voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!